2015. szeptember 6., vasárnap

Yuppi-utószó, államvizsga-előzetes

           Nem tudom, más hogy van vele, de az orvosi egyetem hosszú évei alatt engem el-elkapott az a kínzó gondolat, hogy haszontalan az energia befektetésem. Tudtam, hogy egyszer majd egy távoli jövőben a mostani munkámnak meglesz a gyümölcse, de ha csak ez lett volna a motivációm, én biztos abbahagytam volna.
           Most az államvizsga küszöbén is megállok, és nézem, hogy a körülöttem levőknek volt-e haszna abból, hogy én orvosit végeztem? Nem ringatnám magam abban a tévhitben, hogy majd a rezidens időszak elkezdésével egyből minden változik. Láttam-látom a baráti társaságomban, hogy nem a kevés fizetés az egyetlen gond a rendszerrel: "azt érzem, hogy senkinek nem tűnne fel, ha nem lennék ott." Mélyen érintenek a hozzám hasonlóan küszködő ismerősök mondatai, és vágynám nekik annak a tapasztalatát, hogy lehet adni, lehet jó hatóanyagnak lenni! Egyszerű egyetemistaként lehet részese lenni egy terápiás tevékenységnek, aminek zárómondata: "Ha önmagad vagy, valami olyan csodás dolgot adsz a világnak, ami eddig nem volt ott."
          Hol létezik ez a dimenziójú világ? A Yuppi-táborban ez valóság, egy való-világ, amit azért hoztak létre, hogy a "krónikus betegség"-szörnyetegével küzdő gyerekek (cukorbeteg gyerekek, onkológiai kezelésben részesültek és gyerekkori reumás betegséggel küzdők) rácsodálkozhassanak a játék örömére. És a játék által felfedezett képességeikkel merjék majd vállalni a szörnyeteg-szelídítés útját, azaz elfogadni, hogy a betegség része az életüknek, viszont nem a főszereplője. Pont ezért az egész tábor ideje alatt a szervezők, az önkéntesek nem is kérdeznek semmit a betegségről, ehelyett izgalmasabbnál, izgalmasabb programokat szerveznek: íjászaton, lovagláson, mászáson, evezésen, fotózáson, kézműves foglalkozáson, zene és színjátszás programon fedezhetnek fel egyre több mindent magukról a gyerekek.
          S hogy mit tud ide beadni egy orvosi egyetemista? Hát a kíváncsiságát (amivel amúgy tanulni szokott), hogy egy hétre félretéve a betegségről tanult statisztikákat, laboreredményeket, a kedvenc filmjükről mesélő gyerekek is lekössék a figyelmét. Emellett jó ha hozza az empátiát (amiről talán beszéltek már neki egy-egy tanórán), mert megérteni, hogy egy tinilánynak miért ciki a kellemetlen szagú szúnyogírtót használni, nem egyszerű feladat. És hát az éjszakázásokban megedzettek előnyben vannak, mert a program hosszú, és a gyerekek előtt kevésbé példaértékű, ha az önkéntes a program alatt szundikál. Amit jó nem otthon felejteni, az az alázat: nagy nagy alázattal tanulni a gyerekektől a lelkesedést, a bátorságot. Aztán nagy alázattal megállni az önkéntes társak mellett, akik bár a nap végére ugyanannyira fáradtak, mégis egymás öröméért kitalálnak valamilyen játékot. De ha nem is lenne rögtön kéznél az alázat, a vezetőség szolgáló szeretete, ahogy átfogják az egész tábort, előcsalja azt a rejtekzsebekből. (És erre a vezetői-mintára lehet, hogy nem készít fel az egyetem, hogy így is lehet....) 

          Mielőtt bárki morfondírozna, hogy vajon milyen felekezetű a Yuppi-tábor, gyorsan-gyorsan elmondom: a Yuppi vallás- és politikamentes. A szavak amúgy is annyiszor cserben hagyják az embert... És mégis, én úgy éltem meg, hogy mindenütt ott van a Szeretet. De olyan diszkréten, olyan tapintatosan, hogy ne hívja fel magára a figyelmet. Ott a reggelre főzött kávé illatában, egy pillanatra ott visszhangzik a biztató szavakban, hogy aztán továbblépve az elfáradásban összeborulók vállát megérintse, s nagy örömmel gyűjtse össze a hálás sóhajokat. S másnap kezdődik minden elölről.

          A Yuppi azért is csodavilág, mert a gyerekek ingyenesen vehetnek részt rajta teljes orvosi felügyelet mellett. Másrészt a Yuppiban mindenki önkéntesen dolgozik, ami azt jelenti, hogy a táborok sok-sok ember apróbb-nagyobb adományából jön létre. És ez minden évben igazi csoda. Ha szeretnél a csoda részese lenni, akár egy 2 eurós sms-el is megteheted (küldheted a 8835-ös számra), hisz a kis csoda is csoda :) További lehetőségeket olvashatsz itt: https://www.yuppicamp.ro/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése