2021. október 21., csütörtök

Közlekedési szabályok a fővárosban

 2021. október 20. (Szerda)

Második helyismereti lecke: ma reggel Claire nővértársam elvitt Cécile S. nővértársunk munkahelyére. De előtte még... Közlekedési szabályokat tisztáztunk.


Nos, először is: itt fehér ember, s főleg nő nem sétafikál az utcán. Igaz, hogy lehetne a tömeg közlekedéssel utazni, de ahhoz jócskán edzettnek kell lenni - képzeljetek el egy kicsi, 9 személyes mikrobuszt, ami tele van emberekkel.
S hanem lehetne utazni klasszikus robogón, az a legfelkapottabb a helyiek között. Nekünk is van egy, Cécile S. nővértársam ilyennel jár munkába. De csak, hogy mindenki jól "lássa", ami engem itt meglep: a motorosoknak nemhogy nincs sisakja, hanem elől ül az apa, mögötte egy gyerek, aztán anya, akinek a hátára van kötve egy bébi... S ilyen reggeli időszakban sok van. 


A harmadik opció, és mi is ezzel élünk: az autó.  Csakhogy itt nincs jelzőlámpa, nincs gyors vagy lassú sáv. Mindenki megy, ahogy, s ahol tud (azért legtöbbször az azonos irányban haladók egy sávban mozognak :)). S közben persze vannak a gyalogosok is, akik ahol érik, megpróbálnak átkelni az úton. Hát én azt hiszem, egész nap állnék az út szélén, s nem mernék átmenni a túloldalra. Azt hiszem, a kezdő sofőri tapasztalatommal nem a fővárosban fogok gyakorlatozni :)


És akkor jöjjön a ma reggeli lecke: a reggeli csúcs forgalomban elértünk egy körforgalomhoz, irtózatos tömegű motoros, autók is jócskán, egy csomó szlalomozó gyalogos, néhány rendőr s katona, akik irányítják a forgalmat. Hamar előkapom a telefont, készítsek néhány fotót erről a szenzációs jelenetről. S akkor: Paccs! Claire a kezemre csap: "Azonnal tedd el a fényképezőgépet!!!" - nézek rá nagy meglepetten, hogy mi történhetett. Azt már megtanultam, hogy az elnöki palota előtt nem csupán hogy fényképezni, de még csak le sem robbani az autóval sem szabad, különben rád lőhetnek, de vajon most mit vétettem?
"Ne haragudj! Ha észreveszik a katonák, hogy fényképezel, nemcsak hogy elkobozzák a fényképezőgépet, de még jócskán meg is bírságolnak." - magyarázza Claire, ahogy tovább haladunk.
Szóval sok katonás képet ne várjatok, s inkább mesélek, minthogy elkobozzák a telefont. És akkor továbbra is: az élet szép, s minden napnak elég a maga kegyelme. Salaam aleikum! (Az iskoláról később.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése