2022. november 20., vasárnap

A király hívása -

 1. felvonás:

Krisztus Király vasárnapja van. És óhatatlanul eszembe jut a szent Ignáci lelkigyakorlat második hetének bevezető gyakorlata, ahol el kell képzelni, ahogy az Úr Jézus, egy szép, kies tájon megtart egy lelkesítő beszédet, mint a leaderek leadere, mai modern szóhasználattal élve. És őt hallgatva, van akiket annyira elkap a buzgóság, hogy Őt akarják követni mindennel dacolva. 

Éveken keresztül azt hittem, hogy itt az az elvárt belső magatartás, hogy én is belelkesedjek, és menjek az Úr Jézus után, vele, és mentsem, építsem az országot.

De vajon valaha is mertem-e Őt egészen szabadon hallgatni? Amikor el lehet veszni abban, ahogy egy ember megelevenedik egy jó ügyért, úgy lehetett az Úr Jézus is. És akkor a végén azt mondhatta az Úr, hogy menjetek, és ahol éltek, tegyétek a jót, szeressetek igazán, mélyen, nagyon, bízzatok a bennetek, és köztetetek levő Istenben, és esténként adjatok hálát a napért.

2. felvonás:

És ő mindezek után elindult azokkal, akik a tanítványai voltak. a többség, pedig hazament.

És én sosem mertem tőle távol maradni, nehogy lemaradjak valamiről, vagy nehogy szem elől tévesszem, hogy hátha én is fontos leszek, engem is észrevesz majd, hogy még az Istennél is úgy van, hogy ahhoz, hogy szeretve légy, észre kell vegyenek... de legfőképp, a betegségem óta az egyetlen stabilitás, az egyetlen garancia a stablitásra, az Isten közelsége volt.

És így lelkesen, mint a férfiak én is bevetettem magam, és még örömem is volt benne. Aztán egyszer csak, kezdett fontos lenni, hogy én nő vagyok: fontos lett, hogy ez fontos az Úr Jézusnak, hogy engem ő nőnek (is) lát, lehetek az.

3. felvonás:

És egyszer, nem is tudom megfogni hol, az út mentén gyerekek tűntek fel... és nekem sokkal könnyebb, sokkal szabadabb volt a megtapasztalt szeretetet feléjük megélni (megmentési szándék nélkül, csak úgy, azért mert nekem is jótt tett a gyerekekek társasága). És az Úr Jézus elkezdte esténként megmosni a lábamat, igent mondva arra az emberségre, ami az enyém, amit hordozok. 

Ebben az elmélyülő intimitásban kellett felismernem, hogy ő nekem nem tud férj-társ-partner lenni, hogy soha nem lehet gyerekem. Ennek fájdalmát, gyászát, valóságát attól féltem, hogy nem fogja megbírni a kapcsolatunk. (egyáltalán, ki vagyok én, hogy odáig merészkedjek, hogy számonkérem az Urat?)

És ezek után elvitt Csádba (én mondtam rá igent, de az elejétől kezdve éreztem, hogy az Úr Jézus tartogat nekem ott valamit), és belém égett a szeretet, belém égett a világosság, a Fény, a melegség. Belém égett annak az öröme, aki barátként betérne otthonomba vacsorára - IMMÁR NEM KELL VELE MENNEM, UTÁNA SZALADNOM, HOGY NEHOGY MAGAMRA HAGYJON.

Így a másik ember, már nem konkurál az Istennel, hanem ajándék, aki átölelhet, akit ölelhetek, miután minket külön külön megsebez az élet, s akár mi egymást is sebezzük, de el kell kezdeni élni abból a szeretetből, abból a stílusból, amiért a Király élt, s ahol a Király tovább él.

 

2021. november 4., csütörtök

Áldást hozó csütörtök este

2021.11.04. (csütörtök)
Annyi minden történt az elmúlt napokban, hogy arra már semmi kapacitásom nem maradt, hogy a blogra is írjak.
Csütörtök este van - és megint csak egyszerre három irányból jön a müezin éneke, egy kis ritmus különbséggel, egy kis csúszással, és hát azért ezek az esti imádkozók nem feltétlenül képzett hangú emberek. Ehhez hozzá kell még tenni egy kis rádió háttér zenét a szomszédoktól, gyerek hangokat, s az elmaradhatatlan tücsök cirpelést. (Hála Istennek este van, így a szomszéd szíj-motoros malma már nem pöfög ezerrel.) 
Első héten nagyon csodálkoztam, hogy miért van az, hogy vannak nyugis esték, amikor fülhallgató nélkül is el tudok aludni, s máskor, mint pl. csütörtök este muszáj betegyek egy kis zenét. Úgyhogy utána néztem: hétfő,  csütörtök este és péntek különösen kedvelt napok a muzulmánoknál - a Próféta (amikor csak ennyit mondanak, az mindig Mohamed prófétára utal) szerint a legtöbb áldást, jó üzletet, és sikeres utazást hétfőn és pénteken lehet kiesdeni az égtől. Így aztán a csütörtök este már jó elkezdeni imádkozni.

Ha már a muzulmán imánál tartunk - az egyik éjszakai őrünk is muzulmán. Az első olyan este, mikor ő jött szolgálatba, mondtam neki, hogy ne lepődjön meg, hogy körbe körbe sétálok,  csak én az esti visszatekintésemet így végzem. Ő, a fa alatt üldögélve, higgadtan csak ennyit mondott: "Csak nyugodtan, elvégre ez a munkája!" Tyiij, még nem állhattam, hogy ne tisztázzam a helyzetet: nekem az ima kapcsolat, nem munka :)

Na de ha már a muzulmánokról írok: néhány apróság.
1. Akár kinek köszönünk, mindig és kizárólag a JOBB kézzel integetünk! - a bal kéz tisztátalannak számít. (Soha nem jönne, hogy bal kézzel integessek, de azóta, hogy ezt tudom, mindig zsebre vágom a bal kezem biztonságból.)
2. Ha egy házba behívnak, mivel itt mindenki mindenkivel kezet fog, biztos, hogy hoznak vizet, hogy kezet moshassunk. És külön másik vizet, hogy igyunk - érdekes módon, én sosem vagyok szomjas :) (majdnem megeskettek a nővértársak, hogy soha nem igyak idegen helyen vizet, csak az általam cipeletet) Viszont teát mindig kérek - chainak hívják, és forró, és fűszeres (cukor, gyömbér összefőzve zöld teával).
3. Itt tényleg nagylelkűek az emberek - tehát ha elmegyek dolgozni a kórházba, s éhes vagyok, akkor valami dugó helyet kell találjak, hogy egyek, mert nagyon furán veszi ki magát, hogy nem osztom meg a gyümölcsömet vagy a szendvicset. Vagy akár banális példa: itt a piacon nagyon ínycsiklandó a sült hús szaga. Az ami otthon természetes lenne, hogy egymagam veszek valami ételt, s megeszem, az itt elképzelhetetlen - senki nem eszik egyedül, s pláne ha nőből van :)
4. De a kedvencem, amibe semmiképp sem tudok beleszokni, az az ő litániájuk, amikor köszöntik egymást (ez amúgy ugyanúgy érvényes a keresztényekre is, és franciául épp így lejátszák). Következzen egy kis ízelítő:

- Béke veled!
- Legyen veled is béke!
- Felkeltél, hála Istennek!
- Fel, Istennek legyen hála!
- Látom, te is felkeltél, hála Istennek!
- Fel én is, Istennek legyen hála!
- S hát hogy szolgál az egészséged?
- Egészségem, az jól szolgál, Isten igen kegyes!
- Isten valóban kegyes!
- S hát a te egészséged jól szolgál-e?
- Az enyém is jól szolgál, Isten igen kegyes!
- Isten valóban kegyes!
- S hát a háziak jól vannak?
- Jól vannak, legyen áldott az Isten!
- Istennek legyen hála!
- S hát nálad, a háziak jól vannak?
- Jól vannak, legyen áldott az Isten!
- Istennek legyen hála!
- S amúgy hová hová?
....
Ahogy az egyik nővértársunk mondta: a csádi ember lehet, hogy eljön hozzád, így elbeszélgetettek, s aztán mikor köszönne el a kapuban elmondja, hogy miért jött. Kezdem érteni, hogy miről is beszélt :)

Hát az élet nem mindig egyszerű Csádban, de azért van benne épp elég szépség. S minden napnak megvan a maga kegyelme! Saalem aleikum!


2021. október 26., kedd

Aki fehér, kapaszkodjon!

 2021. október 23-24. (szombat-vasárnap)

Hát akkor haladjunk kicsit az időben visszafele, s ugyanakkor biztonsági öveket bekapcsolni: N’Djamenaból, a fővárosból elindulunk keletre, elindulunk a városból egy vidékibb környezetbe – a Guerra tartományba. Bár Bitkine város, sokkal inkább emlékeztet egy falura – honnan lehet tudni, hogy város? Hát először is, aszfaltozott főútja van, sőt dekorációként még nagyon szép lámpa sor is van ezen az úton, amikben az égő amúgy nem ég 😊 Van egy kórháza is, nemcsak rendelő – én majd hétfőtől abban a kórházban fogom kezdeni a félidős gyakorlatomat.

De még Bitkine részletesebb bemutatása előtt, hadd írjak pár sort az utunkról. Nos, amint már mondtam, lehet utazni autóval, motorral, vannak nagy távolsági buszok is, s elméletileg van egy aszfaltozott út is. Jaj, én nem vagyok egy ijedős fajta, de azalatt a 7 óra alatt, amíg ide értünk egy párszor már csak nevetni tudtam a pillanatokon, amik meghaladták csibe-lelkemet. A Toyota-autót agyon pakolva, szépen elindultunk, s aztán ahogy kiértünk a városból, elhagytuk a kis falvakat is, s maradt csak a szavannai táj, a homok, mi és az aszfaltút, na ott kezdődtek az izgalmak. 

„Ma soeur! Nézze csak, nálunk is többsávosak az utak!” – szólt hátra egyszer a sofőrünk huncut mosollyal, s valóban figyeltem én is, hogy az aszfaltról jó pár autó, motor lemegy a homokos útra, mert az aszfalton akkora gödrök vannak, hogy a fél autó simán elfér benne, vagy annyira le van süllyedve az út széle, hogy simán 45 fokos szögben megdől az autó amikor ott megyünk. Ehhez érezzetek hozzá még 80-110 km/h-ás sebességet, egy kis arab háttérzenét, és azt a kiegyensúlyozottságot, amit két másik útitársam áraszt magából (mindkettő több 10 éve Csádban élő szerzetes). 

És az abszolút része a helyi folklórnak, hogy hirtelen lelassítunk, ugyanis egy nomád csoport teve-karavánostól átkel az úton, vagy mert épp kecskenyájat kell átengedni. Az elsőbbségi szabályok mindig helyzethez adaptáltak 😊

Aztán Bitkinebe érkezve máris szimpatikus a táj, mert vannak hegyek, a közösségünk udvarán pedig csodaszép virágok vannak. Viszont egy ilyen út után alig vártam, hogy visszavonuljak, s lelkem megnyugtatására megnézzek egy fél részt a kedvenc koreai sorozatomból 😊 

Vasárnap a misszió vasárnapja volt – elmentünk a helyi templomba. Egy nagyon egyszerű beton épületet kell elképzelni, nekem viszont tetszik ez a templom, mert N’Djamenaban nagyon furcsán hatott rám az európai Jézus ábrázolású főoltárkép és a lourdes-i Mária szobor, ehhez képest ebben az egyszerű templomban egy afrikai Madonna kép van, és a feszület egy afrikai Jézust ábrázol. Aztán a mise énekek… végre a lelkemnek való ritmus – dobbal, bevonuláskor pedig táncoló gyerekekkel. Az az igazság, hogy én ezt nagyon élvezem. És a püspök úr jött el misézni, nagyon emberséges prédikációja volt – s mivel a gyülekezetben főleg a nők nem igazán beszélnek franciául, előbb mindig elmondta csádi arab nyelven is.

A mise végén aztán sokan jöttek kezet fogni, megcsodálni egy igazán „sápadt” fehérembert – a nővértársaim is kirívóak, de én vagyok az igazán fehér. (Leo – mexikói, M.Th – francia, de hát évek óta itt él). De a kézfogás itt kulturális, itt illik kezet adni akár nő vagy, akár férfi.

Poén ide, poén oda, nem mindig egyszerű emészteni ezt a másságot. Hadd osszak meg valami „segítő nővérit” is: nagyon szeretem a kápolnánkat itt Bitkinben – a tabernákulum egy csádi falusi kunyhót idéz, amilyent sokat láttam az úton. És ott van a barátság ikon is, mert a feltámadás ikon is. Ezek számomra mind egy olyan Istenről beszélnek, aki leereszkedik közénk – bármely kultúrához tartozzunk is, és aki elbírja a tehetetlenségemet, a félelmeimet. 

Továbbra is igaz: minden napnak elég a maga kegyelme! Salaam aleikum!

2021. október 22., péntek

P mint Perpetua

2021. október 20-21. (szerdától csütörtökig)

Mivel ma egész nap nem volt áram, most írom a tegnapi napot is. A fővárosnak ebben a részében csütörtökönként nincs áram - biztos csütörtököt mond :)

Na de tegnap nagy kalandban volt részem: elmentem az általános iskolába, ahol Cécile S. nővértársunk tanító néni. Harmadik osztályos kis "farkasok" közé érkeztem (franciául nem kis mókust mondanak, hanem "petits loups"-t, ami kis farkast jelent). 

2021. október 21., csütörtök

Közlekedési szabályok a fővárosban

 2021. október 20. (Szerda)

Második helyismereti lecke: ma reggel Claire nővértársam elvitt Cécile S. nővértársunk munkahelyére. De előtte még... Közlekedési szabályokat tisztáztunk.

2021. október 19., kedd

Bienvenue ma soeur!

2021.10.19. (kedd) - N'Djamena

És akkor elkezdem. Egy páran kértétek, hogy írjak majd a csádi élményeimről, küldjek képeket, és hát arra gondoltam, hogy a blog lesz majd a megoldás.

Villanásokat fogok megosztani, ítélet-mentesen (remélem), egyszerűen, amit látok, hallok, ami megérint. Nem akarok semmi mást, mint mesélni. Ahogy Mrs. Chimamanda mondja a TED beszédében, Afrikáról van egy csomó „szűk-perspektívájú” elképzelésünk (Az egyetlen történet veszélye előadás itt megtekinthető magyar felirattal - https://www.ted.com/talks/chimamanda_ngozi_adichie_the_danger_of_a_single_story/transcript?language=en). Hátha az én itteni 4 hónapom alatt lesznek más történetek is, mint a megszokott előítéleteimmel cirádázottak. 

2020. november 23., hétfő

Feketék, fehérek, tarkák analógia

 Az utóbbi hetek evangéliumai nálam ki szokták ütni a biztosítékot: egymás után jönnek a „kirekesztő” evangéliumok. Akik jól teljesítettek, azok örülhetnek, vigadhatnak, akik nem, azok nem elég, hogy elszúrták az életüket, még az Isten is kirakja őket a sötétségbe, s ott aztán folytathatják a fogcsikorgatást. Hogy az Isten ilyen olcsó megoldással beérje, hogy az isteni kreativitás itt megálljon, hát azzal nekem nehéz kibékülni.